Hoppa yfir valmynd
News in Swedish

Bokmässan i Göteborg 2019

Islandsmontern på Bokmässan i Göteborg 2019  - myndBryndís Loftsdóttir / Félag íslenskra bókaútgefanda

Den årliga Bokmässan i Göteborg arrangerades den 26-29 september. Bokmässan i Göteborg är en av de största arrangemangen när det kommer till presentation av isländsk litteratur och översättningar i Sverige och Skandinavien. Islands litteraturcentrum, Isländska förläggareföreningen och Promote Iceland har tillsammans en Islandsmonter som uppmärksammar Island och isländsk litteratur. Där finns det ett urval av nyutgiven isländsk litteratur, romaner, poesi och barnböcker. Det finns också isländsk litteratur i svensk översättning till salu. I år såldes 60% mer än förra året. Auður Ava Ólafsdóttir var den isländska författaren vars verk sålde bäst på mässan i år. Hon fick bl.a. Nordiska rådets litteraturpris förra året för sin roman Ärr. Dessutom såldes för första gången deckare av de populära författarna Arnaldur Indriðason, Yrsa Sigurðardóttir och Ragnar Jónasson som bidrog också till den goda försäljningen.

Islands ambassad har under de senaste åren lagt stor vikt vid att främja och sprida isländsk litteratur och  översättningar av isländsk litteratur till svenska. Ambassaden samarbetar med olika aktörer för att introducera isländska författare och deras verk i Sverige, t.ex. på Bokmässan. Fyra isländska författare besökte Göteborg i år; Auður Ava Ólafsdóttir, Kristín Ómarsdóttir, Sigrún Eldjárn och Ragnar Jónasson. Islands ambassadör, Estrid Brekkan, besökte också mässan och evenemang i Göteborg kopplad till den och ambassadören bjöd till en mottagning i Islandsmonter, som tidigare år.

Isländska kulturnämnden i Göteborg arrangerad också ett evenemang för isländska barn och deras familjer, där författaren Sigrún Eldjárn berättade om sina verk, men hon både skriver och illustrerar barnböcker. Omkring 70 personer, därav många många barn, lyssnade på Sigrún. Evenemanget, som var mycket uppskattat, arrangerades i samarbete med Islands honorärkonsul i Göteborg, Islands litteraturcentrum, Språkcentrum i Göteborg och Islands ambassad.

  • Meðfylgjandi fréttamynd nr 1
  • Meðfylgjandi fréttamynd nr 2
  • Meðfylgjandi fréttamynd nr 3

Tags

Contact us

Tip / Query
Spam
Please answer in numerics