Hoppa yfir valmynd
Copenhagen DK

Temadag på Folkeuniversitetet i Aalborg i anledning af 100 året for Islands selvstændighed

Det er i år 100 år siden, at Island og Danmark indgik i personalunion, som varede fra den 1. december 1918 til den 17. juni 1944. Danmark og Island var dermed i denne periode to selvstændige, suveræne stater med kongefællesskab (kongeriget Danmark og kongeriget Island), men tillige med Islands udenrigsanliggender varetaget af Danmark. Christian X blev unionstidens eneste konge af Island.

 

Den 20.-23. maj 1944 stemte Islands befolkning for ophævelse af personalunionen med Danmark og for indførelse af en republik. Og den 17. juni samme år blev Republikken Island udråbt på Þingvellirsletten. Sveinn Björnsson blev valgt til landets første præsident og siden efterfulgt af Ásgeir Ásgeirsson, Kristján Eldjárn, Vigdís Finnbogadóttir (verdens første demokratisk valgte kvindelige præsident), Ólafur Ragnar Grímsson og nu Guðni Th. Jóhannesson.

Folkeuniversitetet i Aalborg har arrangeret en temadag i anledning af dette på Linholm Høje Museet den 29. september 2018.

Alt info om arrangementet samt tilmelding via dette link.

Tags

Contact us

Tip / Query
Spam
Please answer in numerics