Hoppa yfir valmynd
News in Swedish

Island toppar listan över världens mest jämställda länder för tionde året i rad

Island toppar listan över världens mest jämställda länder för tionde året i rad - myndKvinnostrejken 1975. Bild: Ljósmyndasafn Reykjavíkur

För tionde året i rad är det Island som toppar listan över världens mest jämställda länder enligt World Economic Forum Global Gender Gap Index. Efter Island kommer Norge, Sverige och Finland. 

Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir, säger att topplatsen reflekterar det omfattande jämställdhetsarbete som pågått på Island under de senaste åren inom politik, i den akademiska världen och i gräsrotsrörelser. "Många av våra framgångar är tack vare den isländska kvinnorättsrörelsen, som har krattat banan och pressat fram samhällsförändringar. Det är centralt att förstå att full jämställdhet inte är uppnådd och att den inte kommer av sig själv. När jag får frågan om Islands framgångsrika jämställdhetsarbete i internationellt sammanhang brukar jag nämna vikten av den allmänna förskolan och föräldraledigheten. Men vi vet också att våld mot kvinnor är både en orsak och en påföljd av ojämställdhet och tyvärr så har vi fortfarande inte lyckats eliminera det problemet. Det finns mycket kvar att arbeta med och jag ser fram emot att leda regeringens jämställdhetsarbete under de kommande åren."

En viktig del av det internationella utvecklingssamarbetet

Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson är glad över Islands topplats men konstaterar att den kommer med ett stort ansvar. "I flera år har Island främjat jämställdhet som en mänsklig rättighet och en förutsättning för utveckling, precis som i vårt egna samhälle," säger Þórðarson. "Vi vill gå före med bra exempel och dela med oss av vår kunskap och våra erfarenheter. Vår position på listan ger oss en starkare röst internationellt och vårt medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter har gett oss ännu bättre förutsättningar för att arbeta mot dessa mål."

Tags

Contact us

Tip / Query
Spam
Please answer in numerics