Hoppa yfir valmynd
News in Swedish

Norden - More than Scandinavia 2019

Norden More than Scandinavia 2019 - myndSendiráð Íslands í Stokkhólmi/ HJ

Under de senaste tio åren har Utrikesdepartementet i Sverige, Föreningen Norden och Biskops Arnö, i samarbete med de nordiska ambassaderna i Stockholm genomfört ett arrangemang på temat ”Norden – more than Scandinavia”. Inbjudna till arrangemanget är alla ambassadörer och diplomater som är stationerade i Stockholm. Syftet med detta arrangemang är att öka kunskapen om Norden och om det nordiska samarbetet.

Temat i år var ”The Sea around us” med fokus på både havet som resurs och havet i behov av skydd och omsorg. Programmet innehöll olika programpunkter som behandlade årets tema utifrån olika infallsvinklar.

Ambassadör Estrid Brekkan introducerade Islands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet och dess fokusområden, där havsmiljön ingår.  Hon berättade också om både officiellt och inofficiellt nordiskt samarbete. Ambassadör Stefán Skjaldarson, direktör för naturresurser och miljöfrågor på det isländska utrikesdepartementet samt ordförande för arbetsgruppen för hållbar utveckling inom Arktiska rådet, höll också ett ärende. Han pratade bl.a. om havet och hur det kopplar ihop de nordiska länderna och betonade vikten av det nordiska samarbetet för det pågående arbetet för miljön och naturresurser.

Andra som höll föredrag under dagen var Marjukka Porvari direktör för Clean Baltic Sea Projects för John Nurminen Foundation, Ambassadör Unni Kløvstad från norska Utrikesdepartementet och Ambassadör Helen Ågren från svenska Utrikesdepartementet. Moderat för dagen var Caroline de Gruyter, korrespondent och kolumnist för den nederländska tidningen NRC Handelsblad, stationer i Oslo.

Tags

Contact us

Tip / Query
Spam
Please answer in numerics