Hoppa yfir valmynd
Copenhagen DK

Islands Ambassade fylder 100 år i dag!

Islands Ambassade, som i øvrigt var den første ambassade Island åbnede, fylder 100 år i dag.

Fra dets grundlæggelse den 16. august 1920 har Island haft tyve ambassadører i Danmark. Den første var Sveinn Björnsson, der blev på posten frem til 1941. Dengang var Island en del af kongeriet Danmark, men Island havde fået hjemmestyre i 1904 og suverænitet i 1918. I kraft af den dansk-islandske forbundslov tog Danmark sig af landets udenrigspolitik, men det forandrede sig den 10. april 1940, dagen efter den tyske besættelse af Danmark. Den dag frasagde Altinget den danske konge som regent og overtog selv Islands udenrigspolitik, samt alle landets øvrige opgaver.

 

Når det gælder ambassadens funktioner er der selvfølgelig meget, der har forandret sig i tidens løb, hvor bl.a. den teknologiske udvikling har sat sit præg - men i grunden er ambassadens vigtigste opgaver de samme, som da den blev etableret: At varetage islandske interesser i politiske, kulturelle og kommercielle sammenhænge. Borgerservice er også en stor del af ambassadens arbejde og i dette jubilæumsår, som viste sig at være meget anderledes end mange troede grundet Corona-epidemien, har den ikke mindst bevist dens værdi.

Den nuværende Covid-19 situation betyder desværre også, at festlighederne i anledning af hundredeårsdagen vil, for det meste, blive formidlet online.

 

Vi gør opmærksom på udstillingen VIGDÍS FINNBOGADÓTTIR – verdens første folkevalgte kvindelige præsident, som kan opleves gratis frem til 18. oktober i kulturhuset Nordatlantens Brygge https://www.nordatlantens.dk/da/udstillinger/2020/vigd%c3%ads-finnbogad%c3%b3ttir-verdens-foerste-folkevalgte-kvindelige-praesident/.

 

I ambassadens føyer kan man endvidere opleve udstillingen Orðlaus/Målløs af Iona Sjöfn Huntingdon-Williams, som undersøger fyldordenes rolle i det islandske sprog. Udstillingen kan ses fra man-fre fra kl 9-16.

 

Tags

Contact us

Tip / Query
Spam
Please answer in numerics